marți, 23 august 2011

O gura de aer la Manastirea Polovragi

Dupa vizita la Manastirea Prislop am cautat o manastire unde se poate ramane peste noapte, fara anuntare prealabila. Am trecut pe la Lainici, unde ne-a intampinat Icoana Maicii Domnului adusa de la Muntele Athos, numita "grabnic ajutatoare", alaturi de moastele Sfantului Irodion. Parintele Staret era plecat si nu am indraznit sa il asteptam, ne era teama ca se intuneca inainte de a gasi cazare pe buzunarul si gustul nostru. Parca simteam ca altul e locul care ne asteapta.

La manastirea Polovragi am ajuns abia pe la ora opt seara. Am intrebat de cazare si maicuta stareta ne-a spus ca obstea e ocupata cu pregatirea pentru hram (Adormirea Maicii Domnului}, dar daca asteptam ne va pregati dansa o camera. Ce binecuvantare! Maicuta Domnului ne-a primit cu bratele deschise.





Icoana Maicii Domnului de pe peretele exterior al bisericii este facatoare de minuni ("ca orice icoana la care te rogi cu credinta", dupa cum atrage atentia maica ghid}. Pe vremea razboiului cu turcii, un ostas roman urmarit de un ostas turc s-a ascuns intre zidurile manastirii, cerand ocrotirea Maicii Domnului. Urmaritorul nu l-a gasit si de suparare a tras cu arma in icoana Maicii Domnului. La iesire pe poarta manastirii, calul s-a impiedicat si urmaritorul a cazut la pamant, murind pe loc.







In camera extrem de primitoare si parca prea confortabila in care am dormit erau multe icoane pe pereti, dar pe aceasta nu am recunoscut-o. Sa fie oare Sf. Iosif cu Pruncul Iisus? Daca stie cineva rog sa imi spuna.


Zilele astea am descoperit pe net o legatura intre parintele Arsenie Boca si Manastirea Polovragi. Si m-am bucurat, gandindu-ma ca parintele ne-a indreptat pasii spre listitea si pacea de la Polovragi.Legatura descoperita: amintirile maicutei Marta:


6 comentarii:

Liliana spunea...

Ce locuri minunate si binecuvantate!

Multumim!

Anonim spunea...

Buna sa-ti fie inima!
cred ca in icoana pe care ai vazut-o in camera de la manastirea Polovragi este Sf. Mc. Hristofor.
O zi excelenta!
Mada

Dana spunea...

Cu mare drag , Liliana. Multumesc si eu, pentru tot ce postezi la tine.

Dana spunea...

Mada, multumesc mult.

Loredana spunea...

Si eu cred ca e Sf, Mc. Hristofor, purtatorul lui Hristos.
E frumoasa icoana!

Dana spunea...

Multumesc mult, Loredana! Voi cauta sa citesc despre Sf Hrisofor, ca nu stiu nimic deocamdata pe tema asta. Si nu cred ca degeaba mi-a placut icoana.