joi, 29 ianuarie 2009

Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur



Praznuirea sfintilor trei ierarhi e o minunata sarbatoare, a iubirii, a prieteniei, a conlucrarii. Mi-am dorit sa scriu despre praznicul acesta din cel putin trei motive. Sf. Vasile cel Mare este protectorul familiei noastre, iar socrul meu ii poarta numele. Tatal meu, fie-i tarana usoara, a trait sub ocrotirea sfantului Grigorie, al carui nume l-a purtat. Iar sfantul Ioan Gura de Aur, dragul de el, este, dupa cum zice Dan Puric, cel mai mare om de media al tuturor timpurilor, si tot ce a zis el, parca a zis ieri. Cuvintele acestor sfinti parinti sunt mereu de actualitate.

La putin timp dupa trecerea lor la Domnul, cand crestinii se certau pentru a lauda pe unul mai mult decat pe celalalt, ei s-au aratat aievea unui arhiereu, graind:

"Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se pricesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră a fost aceasta, şi cât am fost vii şi după ce am răposat, ca să împăcăm şi să aducem lumea la unire. Împreunează-ne într-o singură zi şi ne prăznuieşte cu bună-cuviinţă. Înştiinţează şi pe urmaşi, că noi una suntem la Dumnezeu şi încredinţează-i că şi noi vom ajuta la mântuirea acelora ce fac pomenirea; căci nouă ni se pare că avem oarecare îndrăznire la Dumnezeu."

Rugati-va sfintilor dragi, pentru noi, ajutati-ne ca asemenea voua sa lucram impreuna, in buna pace si cu folos duhovnicesc!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Zi binecuvantata cu pace si iubire sa avem iar Sfintii Trei Ierahi sa ne lumineze inimile cu intelepciune !

“Nimic nu laudă şi iubeşte atâta Dumnezeu ca sufletul blând, smerit şi recunoscător”
(sf. Ioan Gura de Aur)

Dana spunea...

Da, Marieta, fie precum ai zis. Doamne ajuta!

Sorin M. spunea...

Dumnezeu sa ne ajute sa ne insusim minunatele lor invataturi!