miercuri, 18 noiembrie 2009

Meniu de post pentru o saptamana

Dr Floarea Damaschin - conferinta "Alimentatia in post" - Constanta, 13 noiembrie

"Postul este manifestarea suprema a libertatii umane" - Savatie Bastovoi

Conferinta poate fi ascultata aici:http://www.radiodobrogea.ro/cuvinte/conferinta-doctor-floarea-damaschin-despre-alimentatie-in-post/


La rugamintea Nataliei, am sintetizat cateva sfaturi provenite din conferinta:
- Este bine sa se manance mai putin si de calitate, decat mult si prost (de exemplu un morman de cartofi prajiti).
- Este indicat sa mancam la ore fixe. Daca nu este posibil, vom manca mai des, cate putin.
- A se evita: painea alba, faina alba, zaharul rafinat, bauturile acidulate.
- Se prefera alimentele proaspete (este indicat sa gatim zilnic).
- Portiile sa fie mici, cat pumnul, in fiecare zi altceva. Satietatea apare la 15 minute dupa masa, nu imediat.
- Cat mai multe fructe si legume, crude, sucuri naturale consumate imediat(produse in casa).
- Fructele se consuma inainte de masa, sau la cateva ore dupa masa, nu ca desert.
- A se evita cascavalul de post, pateul de post (cu mici exceptii, pentru ca exista si pateuri fara conservanti, de exemplu produsele Inedit) .

Citez din precizarile dnei dr. Damaschin:

"Nu faceti ceea ce va spun decat daca simtiti ca doriti, ca puteti si ca facand, va este bine! Poate ca o sa vi se para costisitor, tocmai pentru ca este foarte variat. Faceti un bilant al cheltuielilor si veti vedea ca nu este asa. In plus, sanatatea va fi mult mai buna! E adevarat ca trebuie sa gatim zilnic. Va sfatuiesc sa va treziti la 5 dimineata pentru asta."

REGULA: Fiecare zi trebuie inceputa cu bucurie in suflet!

Model de meniu pentru o saptamana

Luni

un catel de usturoi
lapte de susan

1. paste cu legume, ulei de masline, verdeturi proaspete sau uscate
2. paine unsa cu usturoi frecat cu ulei
3. ardei umpluti cu ciuperci si verdeata
4. cartofi la cuptor, salata de varza alba
5. masline, mere,nuci
6. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Marti

un catel de usturoi
lapte de soia

1. suc de morcov cu telina, mar si ridiche neagra
2. paine unsa cu verdeturi in ulei de masline
3. fasole scazuta cu salata de morcov si telina
4. pilaf sarbesc cu salata de castraveti murati
5. alune, prune uscate, pere
6. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Miercuri

un catel de usturoi
apa de tarate

1. piure din linte
2. paine unsa cu pasta de masline
3. mancare de cartofi cu salata de ceapa coapta
4. pilaf din orez semidecorticat cu morcov si salata de varza rosie
5. clatite de post
6. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Joi

un catel de usturoi

1. morcov ras cu miere si lamaie
2. piure din mazare la borcan
3. mancare de maut, salata de ridiche neagra cu morcov si telina
4. mancare de fasole verde
5. nuci, mere, seminte de dovleac
6. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Vineri

un catel de usturoi

1. budinca de macaroane cu legume in foaie de aluat
2. paine cu zacusca
3. tocanita de ciuperci cu salata de varza alba
4. mancare de spanac
5. seminte crude de floarea soarelui
6. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Sambata

un catel de usturoi
telina si morcov cu mar (rase)

1. paine cu icre
2. bors de peste
3. varza la cuptor
4. prajitura de casa
5. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Duminica

Nu se mananca inainte de sfarsitul Sfintei Liturghii

1. saramura de peste cu mamaliga
2. sarmale de post
3. placinta cu mere, dovleac si nuca
4. apa, ceaiuri neindulcite sau indulcite cu cel mult o lingura de miere pe zi

Pentru informatii ii multumesc Elenei, care a reusit sa ajunga la conferinta.

Update - sugestii meniu fara ulei de la o surioara:
- paste cu nuca (sau dulceata, sau pesmet)
- spaghete cu sos de rosii (pulpa rosii fiarta cinci minute cu sare, piper, oregano, cimbru si optional o lingurita de faina frecata in prealabil cu apa)
- pilaf cu putin patrunjel sau marar ori cu cateva granule de soia
- felii de dovleac la cuptor
- paine(preferabil neagra sau integrala)unsa cu miere si ornata cu felii de banane(e delicioasa)
- Se pot prepara biscuiti fara ulei bagati la cuptor pe hartie de copt.

6 comentarii:

Tavi spunea...

Doamne-ajuta!
Erau utile idei si pentru zilele fara ulei.

Dana spunea...

Ai dreptate, Tavi! Dar meniul este orientativ, pentru a ne face o idee asupra unei alimentatii echilibrate. Uite, am eu cateva idei de mancaruri fara ulei: legume la gratar, cartofi copti, cartofi fierti presarati cu patrunjel. Doamne ajuta!

opacatoasa spunea...

Doamne ajuta!Stie careva unde se pot gasi produsele Inedit de care spunea doamna doctor cand se referea la pateu vegetal?
Fara ulei se pot manca:paste cu nuca(sau dulceata, sau pesmet), spaghete cu sos de rosii(de exemplu pulpa de rosii de la olympia fiarta 5 minute cu sare, piper, oregano, cimbru si optional o lingurita de faina frecata in prealabil cu apa),pilaf cu putin patrunjel sau marar ori cu cateva granule de soia,felii de dovleac la cuptor, paine(preferabil neagra sau integrala)unsa cu miere si ornata cu felii de banane(e delicioasa).Se pot prepara biscuiti fara ulei bagati la cuptor pe hartie de copt.Post cu folos!

Dana spunea...

Surioara draga, multumim pentru sugestii. Le voi include in postare. In ceea ce priveste pateul Inedit, eu il gaseam de obicei la Kaufland, in mai multe variante (soia cu masline, soia cu ciuperci, soia cu ardei). Sunt niste cutiute cu verde si auriu.

Anonim spunea...

Corectiunea pe care vreau s-o fac este ca in postul Pastelui doar de Buna Vestire si-n duminica Floriilor se mananca peste.

Dana spunea...

Desigur, ai dreptate! Conferinta aceasta a fost in noiembrie, in Postul Craciunului.