vineri, 23 octombrie 2009

Iubirea de sine

"Este o intreaga diferenta intre ideea de auto-iubire si iubirea de sine. Auto-iubirea este o reflectare a unui ego infatuat, in jurul caruia totul se invarte. Auto-iubirea este taramul fertil pentru ostilitate, aroganta si lacasul multor altor defecte de caracter, care ne orbesc orice puncte de vedere cu exceptia punctelor de vedere proprii. Iubirea de sine, in contrast, este aprecierea propriei noastre demnitati si valori ca fiinte umane. Iubirea de sine este expresia auto-realizarii, din care izvoraste umilinta. Cred eu oare ca pot sa ii iubesc pe ceilalti mai bine, atunci cand am realizat iubirea de sine?

Rugaciunea de azi
Fie ca Dumnezeu, care ma iubeste foarte mult, sa ma invete iubirea de sine. Ajuta-ma sa vad, ca, cu cat oamenii sunt mai aroganti cu atat sunt mai nesiguri fata de ei insusi. In schimb, ei sunt mai putin capabili sa aiba o imagine de sine lipsita de durere, nesiguranta, pe care au acoperit-o prin stralucire, fast si ornamente nobile. Fie ca Dumnezeu sa ma ajute, ca atunci cand ma plac pe mine insumi, sa fiu in totalitate dator lui Dumnezeu, din moment ce orice lucru se intampla se datoreaza lui Dumnezeu.

Ce sa-mi amintesc azi:
Voi incerca sa ma plac pe mine insumi.

Sursa: Email (meditatii_sfdimitrie) Detalii aici.

5 comentarii:

Miriam spunea...

Foarte util acest articol! Era o confuzie pentru mine între a avea o stimă de sine, cea pe care o recomandă psihologii, şi această ,,auto-iubire" care intră în conflict cu morala creştină.
Mulţumesc, Dana! Numai bine de aici, din nord! :)

Dana spunea...

Draga Mariana, multumesc si eu pentru urari. Si un mic detaliu: am multi prieteni in nord, chiar daca-s in sud-est. Despre iubirea de sine am inceput sa inteleg in primul rand dintr-o inregistrare cu parintele Savatie Bastovoi. La inceput am fost socata de-a dreptul. Apoi am discutat subiectul cu duhovnicul si lucrurile au inceput sa se clarifice. "Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti", a spus Mantuitorul. Iar daca eu nu ma iubesc pe mine inseamna ca nici pe aproapele nu-l voi iubi. Te imbratisez cu drag.

Iuliana spunea...

Pentru ca ma iubesc pe mine insami, fac totul pentru a ma mantui Domnul. Imi tai voia mea, caut sa cuget smerit si sa implinesc poruncile. Atunci, daca il iubesc pe aproapele meu, fac totul doar spre mantuirea lui. Il incurajez in taierea voii sale, cugetarea smerita si implinirea poruncilor.Nu? Nimic sentimental.

Dana spunea...

Foarte corect ai punctat diferentele dintre iubirea adevarata si cea emotionala. Multumesc, Iuliana.

Anne spunea...

Doamna Dana, tu cred ca citesti gandurile oamenilor..chiar ma gandeam si eu la asta zilele trecute si am gasit aici exact ceea ce ma interesa. Iti multumesc tare mult si iti doresc numai bine!