sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Calatorind impreuna spre Betleem


Natalia ne invita sa parcurgem impreuna drumul spre nasterea Domnului.

Ce avem de facut ca impreuna-calatori?

- să ţinem postul alimentar, care ne uşurează şi ne disciplinează trupul

Pentru cei care au binecuvântare de la duhovnic să nu ţină partea alimentară, puteţi renunţa de exemplu în această perioadă la ceva care vă place foarte mult. Există multe alte feluri de a posti, vorbiţi cu duhovnicul şi stabiliţi împreună un canon.

- să ne întâlnim cu toţii în rugăciune în fiecare seară, la ora 22 (detalii găsiţi pe coloana din dreapta, sus a blogului Nataliei. Numele vor fi afişate pe coloana din stânga, in acelasi blog, http://daruindveidobandi.blogspot.com/.

- să reducem navigatul pe internet

Să nu cădem în „ispita lucrului folositor” risipindu-ne pe site-uri care ni se par (şi sunt) folositoare, dar care oferind atât de multă informaţie într-un timp scurt nu prea ne lasă nimic consistent în suflet. Măcar pe perioada postului, să citim mai mult din cărţi, se aşează mai bine în suflet…

- să zâmbim mult, să dăruim bucurie, să iertăm.

- să ne rugăm pentru „tot sufletul necăjit şi întristat” şi să ieşim în întâmpinarea lui cu ce putem. Un lucru, ceva de mâncare, sau măcar un zâmbet, o rugăciune şi o vorbă bună – asta putem face indiferent cât de săraci am fi.

- să nu răspundem la rău cu rău, ci cu tăcere şi binecuvântare a persoanei respective.

- să îi binecuvântăm mai des pe cei pe care îi întâlnim în fiecare zi, să mulţumim Domnului pentru toate lucrurile bune din viaţa noastră.

- Să ne curăţăm sufletul prin Spovedanie şi să îl împodobim cu gânduri bune, pentru a oferi căldură Celui Care va bate la uşa lui, pentru a Se naşte.

Toate acestea sunt recomandari. Singurul lucru obligatoriu ramane rugaciunea.

Rugăciunea făcută împreună, în acelaşi timp, este mai puternică. De aceea e important să nu ne rugăm doar unii pentru alţii şi pentru binele personal, ci şi pentru Biserică.

Adu-Ţi aminte, Doamne, de soborniceasca şi apostolica Ta Biserică, pe care ai agonisit-o cu scump sângele Tău. Înnoieşte-o, întăreşte-o, răspândeşte-o, înmulţeşte-o, împac-o şi o păzeşte nebiruită de porţile iadului în veci, iar dezbinările ei le potoleşte.
Pomeneşte Doamne, pe toţi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române şi de pretutindeni, în pace, întregi, cinstiţi, sănătoşi, îndelungaţi în zile, drept învăţând cuvântul adevărului Tău.


Cei care doresc sa calatoreasca impreuna cu noi spre Betleem sunt rugati sa dea un comment pe blogul Nataliei, care va alcatui pomelnicul.

2 comentarii:

Simona spunea...

Buna seara Dana,
Ma alatur si eu voua, impreuna-calatori, pe drumul catre nasterea Domnului. Si pentru ca este post, si pentru ca nu numai in post ar trebui sa putem aduce mangaiere celor aflati in suferinta, apelez la gingasia inimii tale cu urmatoarea rugaminte: www.alcoolism.info este blog-ul pe care eu il construiesc. El este o marturie a felului in care Isus Cristos a facut miracolul eliberarii de sub robia alcoolului in viata sotului meu, si implicit a mea. Trebuie sa ajunga inaintea ochilor celor care au nevoie de un miracol si de speranta, dar pentru asta am nevoie de ajutorul tau. Daca lucrurile scrise in el, le consideri a fi importante de cunoscut, te rog posteaza link-ul blogului pe blogul tau. Poate ca macar un suflet plin de durere va gasi nadejde si speranta, cautand catre Facatorul de minuni.

Iti multumesc!

Fie ca Domnul nostru sa revarse multime de binecuvantari in viata ta!

Simona

Dana spunea...

Simona, am inclus site-ul tau la o noua categorie de linkuri, despre dependente/adictii si codependenta. Slava Domnului pentru minunata schimbare petrecuta in familia ta. Multumesc pentru site si pentru frumoasele urari. Domnul sa iti lumineze viata la tot pasul!