luni, 28 decembrie 2009

Cum sa ne rugam - parintele Paisie Aghioritul

"La inceput sa ne rugam pentru ca rugaciunea noastra sa aiba drept rezultat venirea tuturor celor ce traiesc si a celor care vor trai la evlavie fata de Dumnezeu. Eu spun in rugaciunea mea: "Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine". Si mai spun: "Doamne, mantuieste pe cei necredinciosi". Cand preotul spune "Pentru cei ce ne-au cerut noua nevrednicilor sa ne rugam pentru dansii", adaug si "pentru cei ce nu ne-au cerut". Pentru ca trebuie sa ne rugam si pentru care ne-au cerut-o, cat si pentru cei ce nu ne-au cerut, si pentru cunoscuti si pentru necunoscuti. Exista atatea mii de oameni care au mai mare nevoie si probleme mai serioase decat acei care ne-au cerut sa ne rugam. Sa facem rugaciune si pentru cei ce au fost nedreptatiti, ca sa se arate adevarul; sa li se dea libertate celor inchisi si sa-i foloseasca duhovniceste necazul prin care au trecut. (...)

Sa te rogi in general [decat sa adresezi cereri concrete] si sa spui: "Doamne Iisuse Hristoase miluieste pe cei ce sufera trupeste si sufleteste." In aceasta rugaciune sunt cuprinsi si cei adormiti. Daca-ti vine in minte o ruda, spune si pentru ea o rugaciune: "...miluieste pe robulTau cutare", si treci imediat la rugaciunea generala pentru toata lumea, "...miluieste toata lumea Ta." Poti sa-ti aduci amine de o persoana care are nevoie si sa te rogi putin pentru ea, dupa care spune: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi" si sa te doara pentru toti, ca sa nu plece... trenul doar cu un calator. Sa nu ne agatam numai de o problema si dupa aceea sa nu putem ajuta cu rugaciunea nici pe ceilalti, nici pe noi insine. Cand, de pilda, te rogi pentru un bolnav de cancer, sa te rogi pentru toti bolnavii de cancer si sa pui o rugaciune si pentru cei adormiti. Sau vezi un nefericit. Mintea ta sa mearga imediat la toti nefericitii si sa te rogi pentru ei. (...)

Atunci cand merge cineva la subiecte speciale si se gandeste cat sufera semenii nostri, se foloseste pentru ca i se brodeaza inima. Astfel, cu inima indurerata, de la subiectele speciale merge la cele generale si ajuta tot mai mult prin rugaciunea inimii.
"

Parintele Paisie Aghioritul - "Azi traim anii Apocalipsei"

Asa cum spune parintele Paisie, asa se roaga si maicuta Siluana, dupa rugaciunile incepatoare. Recomand cu drag sa o ascultam aici: http://ramurainflorita.blogspot.com/2009/10/rugaciunea-de-la-ora-22-cu-maica.html

5 comentarii:

Miriam spunea...

,,A mai trecut un an"...Dana, te aşteaptă aici un dar de suflet şi o urare caldă, din toată inima!
Dacă îţi place, ia darul şi dăruieşte-l tuturor apropiaţilor inimii tale! La mulţi ani!

Dana spunea...

Minunat darul tau, Mariana, asemenea inimii tale! Sa ai un an binecuvantat,cu Domnul in inima ta, clipa de clipa.Te imbratisez!

denisia spunea...

La mulți ani!

Dana spunea...

La multi ani si tie draga mea, cu bucurie multa si cu Domnul in gand si in inima!

Unknown spunea...

Nu m-ai suparat ,chiar m-am gandit la aspectul acesta.
Insa si pe crestinortodox dadeau textul integral.
Nu stiu ce sa spun ,am vazut ca parerile sunt impartite .Unii zic ca e bine doar preotul sa le citeasca ,altii spun ca si mirenii daca tin post si se pregatesc duhovniceste ,au o asceza , le pot citi .
Poate am sa scot textul.
Cred ca ai drerptate ,mai bine le scot.