duminică, 17 ianuarie 2010

Omul rational

"Oamenii se socotesc raţionali însă pe nedrept, căci nu sunt raţionali. Unii au învăţat cuvintele şi cărţile vechilor înţelepţi. Dar raţionali sunt numai aceia care au sufletul raţional, pot să deosebească ce este binele şi ce este răul, se feresc de cele rele şi vătămătoare sufletului şi toată grija o au spre cele bune şi folositoare sufletului; iar acestea le săvârşesc cu multă mulţumire către Dumnezeu. Numai aceştia trebuie să se numească raţionali."

"Omul cu adevărat raţional are o singură grijă: să asculte de Dumnezeul tuturor şi să-L placă; şi numai la aceasta îşi deprinde sufletul său: cum să-i placă lui Dumnezeu, mulţumindu-i pentru o aşa de mare purtare de grijă şi pentru cârmuirea tuturor, orice soartă ar avea el în viaţă. Pentru că este nepotrivit să mulţumim pentru sănătatea trupului, doctorilor, care ne dau leacuri amare şi neplăcute, iar lui Dumnezeu să nu-I mulţumim pentru cele ce ni se întâmplă cum trebuie, spre folosul nostru şi după purtarea Lui de grijă. Căci în cunoştinţa şi credinţa cea către Dumnezeu stă mântuirea şi desăvârşirea sufletului."

"Iată semnele după care se cunoaşte un suflet raţional şi virtuos: privirea, mersul, glasul, râsul, ocupaţiile şi întâlnirile cu oamenii. Căci toate acestea se îndreptă spre tot mai multă cuviinţă. Mintea lor cea iubitoare de Dumnezeu li se face străjer treaz şi închide intrarea patimilor şi a ruşinoaselor aduceri aminte."

"Nu trebuie să urâm pe cei ce au uitat de vieţuirea cea bună şi plăcută lui Dumnezeu şi care nu recunosc dogmele drepte şi iubite de Dumnezeu. Ci mai vârtos să ne fie milă de ei, ca fiind slabi în puterea de a deosebi lucrurile şi orbi cu inima şi cu înţelegerea. Căci primind răul ca bine, se pierd din pricina neştiinţei, şi nu cunosc pe Dumnezeu, sărmanii şi nechibzuiţii de ei."

"Sufletul este în trup, iar în suflet este mintea şi în minte cuvântul. Prin ele Dumnezeu fiind înţeles şi preamărit face sufletul nemuritor, dându-i nestricăciunea şi fericirea veşnică. Căci Dumnezeu le-a dăruit tuturor făpturilor existenţa numai pentru bunătatea Sa."

"Precum trupul fără suflet este mort, aşa şi sufletul fără puterea minţii este nelucrător şi nu poate moşteni pe Dumnezeu."

"Sufletul cu adevărat raţional văzând fericirea celor răi şi bunătatea celor nevrednici nu se sminteşte, dorindu-şi fericirea lor în viaţa aceasta, cum fac oamenii nesocotiţi. El cunoaşte lămurit nestatornicia lucrurilor, ascunsurile vieţii cu vremelnicia ei şi judecata care nu poate fi mituită. Un suflet ca acela crede că Dumnezeu nu-l va trece cu vederea nici despre partea hranei trebuitoare."

"Fă bine celui ce te nedreptăţeşte şi-ţi vei face prieten pe Dumnezeu. Nu grăi de rău pe vrăjmaşul tău către nimeni. Deprinde-te cu dragostea, cu neprihănirea, cu răbdarea, cu înfrânarea şi cu cele asemenea. Căci aceasta este cunoştinţa de Dumnezeu: să-i urmezi Lui cu smerită cugetare şi printr-unele ca acestea. Iar lucrarea aceasta nu este a celor de rând, ci a sufletului care are minte."

Antonie cel Mare, Filocalia


5 comentarii:

If music be the food of love, play on... spunea...

Am citit foaaarte multe carti religioase, vreo zece ani. Dupa care m-am oprit brusc. Pe langa faptul ca nu omul rational trebuie cultivat in noi, ci omul constientizat, cu atentie, la orice face si la orice gand ii trece prin minte, acea trezvie despre care se vorbeste in filocalii, aceste carti au un limbaj pe care am ajuns sa nu il mai suport. Probabil ca am innebunit dar prefer cuvintele unor oameni contemporani, care traiesc ceea ce traim si noi. Repet, nu contest valoarea lor, dar, exista un mare dar, fiindca, repet, nu ratiunea trebuie sa primeze, ci inima, si constientizarea. Cand corpul actioneaza spontan, se cheama instinct; cand sufletul actioneaza spontan, se numeste intuitie. Ele seamana si totusi sunt departe una de cealalta. Instinctul e al corpului, iar intuitia e a sufletului, iar intre ele doua, se afla mintea care nu reactioneaza niciodata spontan, pentru ca tot ce cunoastem nu ne poate face spontani. Instinctul, e adevarat, e mai jos decat intelectul dar, intuitia este superioara intelectului. Ca sa ajungi la rugaciunea inimii, trebuie sa-ti cobori mintea (ratiunea) golita de ganduri, in inima. Pur si simplu nu mai pot inghiti pe nemestecate toate scrierile sfintilor parinti. Imi cer iertare daca am fost prea vehementa.

If music be the food of love, play on... spunea...

Si mai exista o problema: tot ce reprimam, intra in subconstient si ne distrug, ne fac sa ne simtim atat de vinovati, ca nu mai avem scapare de iadul pe care ni-l provoaca . Categoric, nu minte si ratiune ne lipseste ci atentie si constienta.

Dana spunea...

Te inteleg perfect. Am inceput sa citesc filocalia cu multi ani in urma, dar am abandonat-o destul de repede. Acum o redescopar, cu alti ochi, incet, incet, cu pasi de melc (nu pot inghiti prea mult dintr-o data). Culmea e nu vad nici o contradictie intre ce spui tu si ce am citat din Sf Antonie. Este vorba tocmai despre unitatea dintre trup, suflet si minte, care desigur ca se poate realiza prin rugaciunea inimii, prin coborarea mintii in inima (nu prin urcarea inimii in minte), asa cum spui. Cred ca asa putem nadajdui sa obtinem trezvia, despre care vorbesc parintele Paisie si parintele Arsenie. Intuitia, dupa parerea mea, este ceea ce ne sopteste Domnul la ureche, sau ingerasul, daca suntem pe receptie. N-ai fost vehementa, mi-a placut comentariul tau. In ceea ce priveste preferinta pentru oamenii contemporani, sunt de acord cu tine si din fericire avem inca pe cine asculta si citi, slava Domnului. (Ca tot veni vorba, o urmaresti cumva pe maicuta Siluana?)

Intru totul de acord cu efectele distrugatoare ale reprimarii. Dar scapare din iadul pe care ni-l provoaca reprimarea exista. De exemplu seminarul SA NE VINDECAM IERTAND,detalii aici: http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/9

Si cartile despre codependenta ajuta la eliminarea efectelor reprimarii.

Atentia si dorinta de a fi constient clipa de clipa nu sunt oare alegeri pe care le facem la nivelul ratiunii? E clar ca sunt dorinte ale sufletului, dar cred ca ele pot fi puse in practica doar daca si mintea conlucreaza.

SCOALA GALANESTI spunea...

off-topic, but ... -

http://yafa.unblog.fr/2010/01/22/pagina-pentru-ioana/

Dana spunea...

Da, am vazut cazul, l-a preluat foarte multa lume. Domnul sa-i daruiasca sanatate Ioanei. Voi pune si eu un banner.