joi, 22 aprilie 2010

Responsabilitate

Am descoperit azi un site pe care ma grabesc sa-l recomand. Multumesc, Ramona, pentru link.

Este vorba de site-ul domnului Adrian Nuta, de la Facultatea de Psihologie din Bucuresti. Sigur, in site-ul asta fiecare poate gasi altceva. Pe mine m-a atras intr-o prima faza explicarea notiunii de RESPONSABILITATE. Consider ca aici e primul pas pentru cei afectati de dependenta sau codependenta.

Citez: "Cred ca a fi responsabil inseamna sa accepti ca raspunsul tau la ceea ce ti se intampla este al tau. Studentilor mei le dau urmatorul exemplu: ploua! Gabriela se bucura (pentru ea ploaia are o semnificatie pozitiva) iar Andrei devine trist (pentru el ploaia contine ceva deprimant). Este ploaia responsabila pentru bucuria Gabrielei sau tristetea lui Andrei? Nicidecum! Ploaia este ceea ce este. Gabriela si Andrei raspund fiecare in felul lor personal. Pentru acest raspuns individual ei sunt responsabili. Ploaia nu este o cauza pentru ceea ce ei simt ci doar un factor declansator (un „trigger”) al unor mecanisme psihologice personale,pentru care nu pot recompensa respectiv invinui pe nimeni. Daca Andrei s-a saturat sa-si piarda buna dispozitie atunci cand ploua trebuie sa modifice ceva inauntrul lui. Este inutil sa se lupte cu ploaia,sa o alunge pe alt continent sau sa o convinga sa cada doar noaptea,cand el doarme.

Acesta este,in linii mari,mecanismul responsabilitatii. Il poate intelege si un copil de 5 ani. Altfel spus,un copilas,la nivelul varstei lui,isi poate deja asuma un anumit grad de responsabilitate (de exemplu sa se incheie singur la sireturi,sa-si toarne singur apa in pahar sau,in cazuri mai dramatice,sa accepte o portie mai mica de desene animate daca a facut o boroboata)

De pe la 18/21 de ani orice om devine in totalitate responsabil pentru viata lui
."

Niciun comentariu: