duminică, 13 iunie 2010

Recomandare film: Odessa in flacari!

"Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea Sovietica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori. Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani “ Odessa in flacari” a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte. Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de “ consilierii sovietici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura. S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si “imperialiste”, dusmanoase “oranduirii socialiste”.

Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu. “Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.
“Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista. Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic."

Acum: filmul poate fi vizionat online aici:http://telecinemateca.com/odessa-in-flacari-filme-romanesti/

2 comentarii:

Iuliana spunea...

Multumesc pentru recomandare! L-am vazut, m-a impresionat; auzisem de acest film, dar nu stiam amanunte. Cand te gandesti ca aceasta este doar o dramatizare a realitatii, care trebuie sa fi fost cu mult mai dura. Putini au avut sansa de a se salva din infernul acela. Cel mai tare m-a miscat scena in care capitanul roman ii boteaza pe copiii aceia basarabeni sau rusi, dupa atatia ani de teroare bolsevica, de viata crestina in "catacombe". Sa ne pazeasca Dumnezeu de mai rau!

Dana spunea...

Ai dreptate, Iuliana! Scena botezului a fost impresionanta. Da, multe altele s-au intamplat, care nu apar in film. Dar nici macar acest film nu stiam ca exista, m-am bucurat mult sa-l descopar. Privindu-l am avut la un moment dat senzatia ciudata a ceva ce se repeta ciclic.Domnul sa ne pazeasca.