duminică, 7 noiembrie 2010

Scoala duminicala de azi

Azi scoala duminicala de la biserica Sf Ioan Botezatorul va incepe la ora 17. Se va dialoga despre Capitolul 3 al Evangheliei Sfantului Evanghelist Matei. Scop: orice crestin sa poata face in jurul lui activitate misionara, avand la baza cunoasterea adevarata, de la sursa.

Cateva idei din superba predica a zilei (Invierea fiicei lui Iair):

Moartea e de doua feluri:
- adormirea, o trecere catre viata de dincolo;
- moartea sufleteasca, cea legata de inconstienta (sunt printre noi morti vii care nu au reusit sa inteleaga pentru ce traiesc);

Compatimirea nu este intotdeauna utila. Decat sa vorbesti celui pe care il compatimesti astfel incat sa ii rasucesti cutitul in rana(de exemplu obiceiul bocitoarelor), mai bine sa ii fi alaturi in tacere.

Cata vreme suntem vii, toti suntem in situatia de a alege intre bine si rau, dar constient sau nu, alegem in primul rand pentru binele propriu (bine aparent) si nu pentru binele comunitatii. Astfel devenim agresori. Si egoisti. Asta se intampla desi Domnul ne-a daruit tot ce ne era necesar pentru "a trai bine" atat duhovniceste cat si trupeste. Dar noi vrem mai mult. Sau nu mai stim ce sa vrem.

Iair, mai marele sinagogii, a fost corect fata de Iisus. Nu a apelat la intermediari (asemenea celor care l-au trimis pe Iuda), ci s-a dus el insusi sa il cheme pe Iisus.

Minunile sunt pe masura credintei noastre. Iar credinta, pentru a fi adevarata si lucratoare, are nevoie sa creasca intr-o inima curata... curatita de patimi si de neincredere. Noi cerem Domnului sa ne curete inima. Dar e nevoie si de propriul nostru efort, in conlucrare.

Niciun comentariu: