miercuri, 8 decembrie 2010

Biblioteca Judeteana Constanta are nevoie de ajutor

"În anul 2000, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa primea din partea Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România premiul pentru cea mai bună bibliotecă publică din ţară. Astăzi, la doar un deceniu, este în pragul unei catastrofe. Iată câțiva dintre indicatorii dezastrului:
a.) În urma concedierilor din vara acestui an, instituția, care avea 104 angajaţi, a rămas cu doar 50. Dintre aceștia numai 39 sunt bibliotecari, în condiţiile în care, conform legii, la o populaţie a judeţului Constanţa de 722.360 locuitori, grupul personalului de specialitate ar trebui să fie calibrat între 103 şi 144 de bibliotecari.b.) Timp de o lună şi jumătate (15 iunie-1 august 2010) biblioteca a fost închisă, colecţiile ei fiind complet inaccesibile publicului, iar alte trei luni (1 mai-15 iunie şi 1 august-15 septembrie) numai jumătate din serviciile pentru utilizatori au putut fi accesate. Cauza? Toți angajații au fost, pe rând, în şomaj tehnic timp de trei luni.c.) Practic nu există achiziţii de carte în 2010. De-a lungul anului a fost facturat un singur stoc de carte, în valoare de 2.379 lei, care nu a fost însă achitat. Zero în dreptul bugetului pentru cheltuielile de capital.d.) De la 15 septembrie a.c. programul cu publicul al bibliotecii s-a redus la doar 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână.e.) De la 1 octombrie a.c. personalul bibliotecii nu a mai fost plătit, deşi activitatea în bibliotecă s-a desfăşurat normal. Speranțe de plată? Nule. Bugetul alocat pentru salarii a fost cheltuit, iar rectificări pentru salarii sunt excluse.
În opinia specialiștilor din Ministerul Culturii cauza este ”interesul scăzut al ordonatorului principal de credite – Consiliul Judeţean Constanţa – faţă de cultura locală”. Noi, cei care respirăm zilnic aerul viciat de acest “interes scăzut”, avem un alt termen pentru a descrie situația: sentință de condamnare la subdezvoltare culturală și alterare a civilității Constanței, la disoluție a spiritului bibliotecii publice, la sărăcire atroce și nimicire a demnității bibliotecarilor.Mâhnirea mea profundă şi acest apel deznădăjduit la sprijin adresat dumneavoastră vin din faptul că, în faţa brutalului act de forță impus de Consiliul Județean, conducerea bibliotecii a ales smerenia. Situația noastră reală nu e cunoscută nici în colectivitatea locală și nici la nivelul asociațiilor de bibliotecari, pentru că teama de represalii a fost și este imensă. Rugămințile mele și ale altor colegi adresate direcțiunii bibliotecii pentru diseminarea de informații oficiale în mass-media locală și centrală și pentru solicitarea de susținere ANBPR și ABR s-au lovit de o argumentare construită în jurul neîncrederii în capacitățile acestor instanțe de a ajuta. Conștientizată sau nu, adevărata motivație este însă alta: frica. Iar această frică a generat confuzie, amânări, suspiciune și, ca într-un cerc vicios, mai multă frică.Tuturor ne e teamă pentru posturile noastre, pentru relația cu profesiunea pe care o iubim și în care am investit nu puțin, pentru bunăstarea familiilor noastre. Și toți știm că ceea ce se așteaptă de la noi este să cedăm spaimei. Eu aleg însă să nu încuviințez la propria frică. Aleg să rostesc franc adevărul: situația Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanţa este critică, viitorul ei e în cumpănă, chiar desființarea este o ipoteză plauzibilă, angajații ei sunt disperați, comunităţii locale i se îngrădeşte dreptul la informare.Ajutați-ne! Comunitatea constănțeană are mare nevoie de o bibliotecă publică modernă, iar Biblioteca Județeană Constanţa a dovedit cu asupra de măsură că e dedicată publicului său. Cu ajutorul dumneavoastră de astăzi, într-o bună zi biblioteca noastră va oferi, sunt convins, motive solide pentru un nou premiu de excelență.
Vă mulțumesc!Ionel Alexe, bibliograf, Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța
"

Sursa, via Gingasia

In completarea acestui apel pot sa va povestesc ca fara sa cunosc personalul bibliotecii altfel decat imprumutand carti, am reusit sa imi fac o parere extrem de pozitiva despre toti cei care mi-au iesit in cale in aceasta institutie. Liniste, calm, amabilitate, solicitudine, profesionalism. In plus, in perioada disponibilizarilor, cei care erau deja pe lista si erau pana una alta in concediu fara plata continuau sa vina la serviciu. Persoane calme, optimiste, care nu vedeau nici o solutie pentru rezolvarea problemei lor, dar continuau sa aiba nadejde.

Doamne, intr-o lume a inculturii, manelizata, nu ne lua biblioteca si deschide-ne ochii, invata-ne ce avem de facut ca sa nu o pierdem.

UPDATE
V-as propune un brainstorming. Poate vine cineva cu o idee salvatoare. De exemplu, cineva din anturajul presedintelui CJC ar putea sa ii povesteasca acestuia despre avantajele personale pe care le-ar avea sustinand biblioteca. Se ofera cineva?

Un comentariu:

Liliana spunea...

Este foarte trist ce se intampla...cum vom rezista daca nu prin credinta, frumos, cultura...si eu sunt de parere ca trebuie fac ceva.
cat despre personalul bibliotecii ai mare dreptate...ei ii duceam pe copiii cei mari si decat ori trecem pragul salii de lectura simteam bunatate si pace.