luni, 10 ianuarie 2011

Sf Grigorie al Nyssei


"Daca voim deci sa-I aducem lui Dumnezeu cererea pentru mila si iertarea Lui, sa înzestram constiinta noastra cu îndrazneala, facând din viata noastra o sustinatoare a acestor cuvinte si sa spunem cu adevarat: „Si noi am iertat datornicilor nostri".

Sf. Grigorie al Nyssei - Despre Rugaciunea Domneasca

"Dar mie mi se pare ca e bine sa cercetam si nebunia patimii mândriei, pentru ca aceasta fericire sa ne fie usor de dobândit, întrucât si smerita cugetare se dobândeste cu multa usurinta si fara oboseala. Caci, precum cei mai priceputi dintre doctori, scotând la iveala pricina bolii, biruiesc apoi usor boala, asa si noi dând pe fata gaunosia celor ce se falesc, ne facem usor de strabatut calea smeritei cugetari.
....................................................................................
Voiesti sa stii cine e sarac cu duhul? Cel ce a dat bogatia trupeasca în schimbul bogatiei sufletului, cel ce s-a saracit pentru duh, cel ce s-a scuturat ca de o povara de bogatia pamânteasca, încât ajuns usor si aerian, e rapit de cele de sus, cum zice Apostolul, „calatorind împreuna cu Domnul, în nor"(1 Tes. 4, 16).
....................................................................................
Deci fericit cu adevarat este cel ce se foloseste de vrajmas ca de un ajutor în înaintarea spre bine.
"

Sf. Grigorie al Nyssei - Despre Fericiri

Sigur, citatele sunt usor de rasfoit, dar tare frumos scrie Sfantul filosof Grigorie si gustul acestei frumuseti nu poate fi simtit doar din citate. Bucuria unei asemenea lecturi am descoperit-o aici:
Sf Grigorie de Nyssa, Scrieri I

Niciun comentariu: