marți, 31 mai 2011

Maria-Sa, Taranul Roman

Existenţa milenară a ţăranului român este Istoria noastră. Astăzi, din păcate, lumea ţărănească se stinge. Dacă nu vom zădărnici acest proces tragic, considerat de mulţi ireversibil, vom fi răspunzători de suferinţa urmaşilor şi de tot ce se va întâmpla atunci când nu se va mai şti de unde venim şi cine suntem. Pentru că popoarele care îşi neglijează trecutul îşi pierd identitatea şi îşi riscă viitorul.

Nechibzuinţa omenească a făcut ca în Germania să existe încă din anii ’80 ai secolului trecut „Statuia ultimului lup”. Dacă vom continua să rămânem indiferenţi la drama lumii rurale, într-un timp mai scurt ca o generaţie, vom avea şi noi o statuie tragică - „Statuia ultimului ţăran”.

„Pe vremea lui Pericle, grecii se ocupau de artă chiar când nu ştiau dacă vor avea ce mânca a doua zi." Să fim greci!” Aşa îi scria cândva Gustave Flaubert lui George Sand. Astăzi, în plina criză economică mondială, şi noi vă propunem acelaşi lucru: „Să fim greci!” Oricât ne-ar fi de greu, pentru ca lumea ţărănească autentică să nu devină doar o amintire, ci să dăinuie peste veacuri.

Aşezat sub egida Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” – de la care am împrumutat titulatura şi emblema, cu acceptul preşedintelui acesteia, scriitorul Dinu Săraru, care este şi preşedintele de (mare) onoare al festivalului nostru – acest proiect educaţional îşi propune unirea într-o competiţie cultural - artistică a iubitorilor de teatru din şcolile României, care (mai) cred în propăşirea prin spirit şi cultură a neamului românesc, în forţa regeneratoare a culturii şi spiritualităţii româneşti, în necesitatea întoarcerii perpetue la rădăcinile neamului ca la un izvor de apă vie, tămăduitoare.


Am citat dintr-o invitatie la teatru, o invitatie extrem de speciala. In data de 4 iunie 2011 se va desfasura a sasea editie a Festivalului Naţional de Teatru Şcolar „Nişte ţărani”, în sala de spectacole a Căminului Cultural din Văleni - Olt, în organizarea liceului din localitate, cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Văleni şi al altor sponsori. M-am bucurat tare mult sa aflu ca exista un asemenea festival. Oare de ce n-am stiut pana acum? Oare de ce nu este mai mult promovat? Exista la TVR emisiuni pentru copii si tineret, in care ar fi potrivit sa apara si asemenea activitati, care inca mai exista datorita unor oameni minunati, cu suflet mare, care nu tin cont de minusculul lor salariu de cadru didactic si nu muncesc doar atat cat sunt platiti (adica foarte putin) ci vor sa lase ceva in urma.

Organizatorii sunt dornici sa-si gaseasca noi colaboratori, pentru a atrage participanti din cat mai multe zone ale tarii, si chiar si din zone locuite de romani situate in afara granitelor. Invitam pe cei cu idei, pe cei ce iubesc neamul fara sa considere ca patriotismul e demodat si eventual si pe cei care au descifrat noua limba a "scrierii propunerilor de proiecte", sa ni se alature in acest demers.


Scriitorul Dinu Sararu va participa la editia de anul acesta a festivalului. Anul trecut, din juriu a facut parte si Anca Sigartau.


Datele de contact ale organizatorilor:
Liceul Valeni, jud Olt, Tel/fax:0249.487717, 0249.487.361 sau 0747.015.727

Multumesc pentru informatii si pentru poze dlui Ilie Belu, profesor de religie la Liceul Valeni

Un comentariu:

anca spunea...

mda...satul ajuns la muzeu n-o sa reflecte niciodata sufletul adevarat al taranului adevarat, al celui intelept chiar cu numai 4 clase, sau chiar fara. dar cu bun simt, notiune pe cale de disparitie din toate zonele dar, parca la tara sare mai tare in ochi.
voiam sa spun ca, gasesc cite un comentariu de la tine dupa nu stiu cita vreme. trebuie sa activez moderarea, ca sa stiu cind comenteaza cineva, cred ca e singura solutie. oricum, multumesc ca-ti faci timp sa te abati si prin ograda mea :-)