joi, 14 iulie 2011
Parinti si copii - II - responsabilizarea
Resposabilitatea este un element esential al unui om sanatos din punct de vedere emotional. Dar cand devenim responsabili? Dintr-odata la implinirea unei anumite varste? Nici vorba. Parintele Filothei Faros subliniaza in cartea "Mitul bolii psihice" faptul ca de multe ori ceea ce consideram a fi afectiune psihica grava se poate trata nu prin incursiuni in trecut pentru intelegerea acestuia ci prin terapie de responsabilizare. Cu alte cuvinte, daca un copil nu a avut alaturi de el un parinte responsabil de la care sa se "molipseasca", acesta poate fi ajutat sa invete sa devina responsabil de catre un terapeut, consilier sau preot, cu conditia ca indrumatorul sa fie intr-adevar un model de resoponsabilitate.
Cum ne responsabilizam copiii? Gasim informatii teoretice si sfaturi practice in Revista Meki, in zona dedicata parintilor, mai exact aici.
Citez:
"PONT: Copiii, cu cat sunt mai mici, cu atat doresc mai mult sa va intre in gratii, sa va impresioneze, sa va ajute. Putini adulti isi dau seama de efectul miraculos pe care il au, pentru copil, cuvintele: Tu ai putea sa ma ajuti! sau Am nevoie de ajutorul tau! Profitand de acest lucru, este foarte usor pentru parinte sa stabileasca, mai intai cu titlu de ajutor, sarcinile zilnice sau saptamanale al copiilor.
Indicatii utile
- Sarcinile trebuie sa fie rostite ca negocieri, nu ca ordine. In caz contrar copilul se va simti constrans, sau pur si simplu nu va realiza sarcina.
- Evitati sa implorati sau sa va recompensati material copilul pentru aceste sarcini.
- Puteti conditiona unele dintre avantajele pe care le primeste, sau utiliza consecintele logice: (Daca nu vii la masa acum, vei manca mancarea rece sau vei lua numai masa urmatoare! Daca nu iti aduni hainele / jucariile, le vom da altcuiva sa aiba grija de ele.)
- Totodata, il puteti recompensa, utilizand pentru asta varianta "Dupa ce vei face..., vei avea voie sa..." (Dupa ce iti faci temele, vom juca impreuna jocul tau preferat).
- Evitati sa faceti abateri de la ceea ce ati stabilit initial!"
Vrei sa afli mai multe? Afla unde gasesti revista sau Aboneaza-te la Revista Meki.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu