duminică, 4 ianuarie 2009

Botezul Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul


In Constanta, manifestarile legate de Botezul Domnului se deruleaza deja de 2 zile. Duminică, 4 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa şi a rostit un cuvânt despre praznicul Botezului Domnului, deoarece această duminică este marcată în cronologia creştină drept Duminica dinaintea Botezului Domnului.

Luni, 5 ianuarie 2008,la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie. La ora 10.00 Ierarhul Tomitan a oficiat slujba de sfinţire mare a apei, slujbă identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează. Apa sfinţită urmează a fi îmbuteliată în 50.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni. PET-urile vor fi aşezate în forma crucii Sfântului Andrei, in Portul Tomis, în data de 6 ianuarie.

Marţi, 6 ianuarie 2008, începând cu ora 8.30, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” are loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către Ierarhul Tomisului. La ora 11.30, clerul şi credincioşii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis unde va fi oficiată, la ora 12.00, slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării 3 cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi.(E tare frig azi)
Tot în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţii apa din budanele de lemn aflate în cele 8 care trase de boi şi de măgari.

În fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului, sărbătoare numită în popor BOBOTEAZA, EPIFANIA sau ARĂTAREA DOMNULUI.
Este ziua în care Hristos primeşte botezul în râul Iordan, de la Sfântul Ioan. În Sfânta Scriptură (Biblia), Sfinţii Evanghelişti ne descriu momentul în care a avut loc Botezul Domnului: Fiul lui Dumnezeu primeşte Botezul cu apă de la Ioan, Duhul Sfânt Se pogoară sub formă de porumbel deasupra Fiului, iar glasul lui Dumnezeu Tatăl Se aude din cer spunând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit!”.

În această zi, se sfinţesc apele. Prin apă întreaga natură primeşte harul divin. În localităţile situate la malul unei ape preotul, împreună cu credincioşii, merg în procesiuni până pe malul respectivei ape unde oficiază slujba de sfinţire.
Agheasma Mare se sfinţeşte doar în zilele de 5 ianuarie şi 6 ianuarie şi poate fi băută dimineaţa, înainte de masă, până pe data de 14 ianuarie.

Pe data de 7 ianuarie Inaltpreasfintitul Teodosie va sluji la biserica parohiei mele dragi "Sfantul Ioan Botezatorul", incepand cu ora 9. Sunteti invitati cu totii!Va fi sublim, asa cum aici orice sfanta liturghie e sublima...Cu atat mai mult maine...

Niciun comentariu: