joi, 21 mai 2009

Pareri personale despre clima


E la mare moda tema schimbarilor climatice. E foarte greu, daca lucrezi in cercetare in domeniul mediului, sa obti finantare daca tema ta nu are o legatura cu schimbarile climatice. Este clar ca e ceva in neregula cu clima. Dar, are oare omul puterea de a da peste cap clima planetei? Sa fim seriosi! Sigur ca exista poluare, si sigur ca poluarea ne afecteaza teribil, mai ales in marile orase, in timp ce pur si simplu trecem pe strada sau deschidem geamul. Chiar daca, simplist spus, oamenii au murdarit fizic pamantul, acesta are propriile lui sisteme de protectie, cu care a fost creat. Facem afirmatii despre modul in care emisiile poluante duc la schimbarea climei, dar inca nu avem un model fizic al dinamicii Terrei. Exista modele descriptive ale unor parti din structura planetei (atmosfera, hidrosfera, litosfera) si exista modele fizice ale unor fenomene ce pot fi prevazute intr-o masura mai mare sau mai mica(precipitatii, uragane, cutremure). Exista chiar modele descriptive ale structurii in placi a litosferei. Dar nu exista o intelegere profunda a fenomenelor ce ar putea sa stea la baza unui model cat de cat realist pentru schimbarile climatice globale sau pentru fenomenele de tipul hazard natural. S-au adunat multe date experimentale din monitorizarea parametrilor de structura a planetei, dar acestea nu au putut fi transformate intr-un model predictiv viabil. Si atunci, pe ce informatii stiintifice sau studii de durata si corect argumentate se bazeaza aceasta moda a schimbarilor climatice?

Pamnatul a fost „proiectat” si creat ca un sistem in echilibru stabil. Parametrii cinematici, dinamici si termodinamici ai Terrei sunt bine cunoscuti si stabili. Printre parametrii termodinamici se numara si compozitia atmosferei, respectiv azot 78.o8 % oxigen 20.94 % argon 0.93%, CO2 0.033% si alte gaze (CO, O3, NOX, H2O, etc.) o.o17 %. Drept urmare, chiar daca emisiile de CO2 au crescut, corelarea acestor cresteri cu o influenta reala a lor nu se poate face fara a demonstra modificarea procentului de CO2 in atmosfera. Facand o comparatie simplista si grosiera, este ca si cum as arunca in Marea Neagra un pahar de lichid si m-as plange ca astfel s-a modificat compozitia apei marii. Sigur, daca lichidul acela contine o substanta toxica si eu il vars in mare in timp ce stau cu picioarele in apa imi poate face rau si poate afecta si vietuitoarele din apropiere (fitoplancton, pestisori, etc). Dar compozitia apei marii va ramane practic neschimbata.

Spuneam ca pamantul are sisteme de protectie, care nu permit modificarea parametrilor pamantului. Este vorba de cele trei scuturi ale Terrei: scutul termic, cu rol de stopare a radiatiilor penetrante, scutul electromagnetic, format din centurile de radiatie Van Allen si scutul chimic (stratul de ozon), care absoarbe componenta radiatiei ultraviolete daunatoare viului.

Nu neg existenta schimbarilor climatice. Dar ele au legatura cu ciclul de evolutie al pamantului, chiar daca noi inventariem toate emisiile poluante produse. Ca mic exemplu, nu scapa inventarierii emisiile rezultate din fermentatia enterica a bovinelor (gazele din stomacul vacilor). Iar mai nou, sunt oficiali UE care tin cont de CO2-ul emis de nou-nascuti, recomandand evitarea nasterilor. Aberatii peste aberatii... Mai nou exista tentatia de a transforma ecologia intr-o noua religie, modificand prioritatile in natura...Preferam sa protejam natura prin reducerea numarului de locuitori. Doamne pazeste! E nevoie de echilibru si de corelarea protectiei mediului cu protectia sanatatii umane, ca altfel uitam de unde am plecat si unde vrem sa ajungem.

2 comentarii:

ivona spunea...

Iti multumesc pentru acest post, il asteptam demult.Sunt uluita. Cred ca multi sunt si vor fi dupa ce vor citi aici la fel de uluiti.Este diabolic felul in care suntem mintiti.Incredibil.La ce grad de nebunie s-a ajuns?DE CE? Si ce putem face noi, cei care nu stim mai nimic si "cumparam ce ni se vinde"?

Dana spunea...

Nu pot raspunde la intrebarile tale decat subliniind ca aceasta este doar una dintre multele ingradiri ce ne inlantuie mintea treptat, la inceput panza fina de paianjen, pentru a deveni apoi ditamai plasa de sarma, prin care mai trece si curent electric.