sâmbătă, 5 iunie 2010

Doctor fara arginti


Medic în România: După 40 de ani de chirurgie locuieşte în podul spitalului

Nu-i poţi cumpăra mâinile vindecătoare şi nici măcar nu-l poţi plăti după ce bisturiul mânuit de el a salvat o viaţă. Doctorul Mircea Bârsan operează pe cord deschis de mai bine de 40 de ani. În tot acest timp n-a luat niciodată şpagă. Deşi salariul său este după norme româneşti, adică strâmbe. Dar nici nu a vrut să plece din România. Nu şi-a permis să-şi cumpere o casă, aşa că locuieşte într-o fostă cămară din podul spitalului. Străinii i-ar construi vile numai să meargă la ei. Doctorul Bârsan a ales România nerecunoscătoare.

După 40 de ani de chirurgie, medicul Mircea Bârsan nu a reuşit să îşi cumpere o casă

Medicul Mircea Bârsan a reparat inimile a mii de pacienţi în ultimii 40 de ani. Un specialist cum e el şi-ar dori orice secţie de cardiologie. În Occident ar câştiga într-o lună cât câştigă acum într-un an. Medicul n-a reuşit să-şi cumpere o casă aşa că locuieşte într-o cameră amenajată în podul spitalului.

''Trebuie să fiu cât mai mult în reanimare, că acolo e bătaia mare. Nu am posibilitatea financiară să îmi iau o casă în Cluj. Nu am cabinet particular, nu am activităţi private, stau aici şi muncesc aici obişnuit ca orice bugetar'', spune prof.dr. Mircea Bârsan, şef secţie Chirurgie cardiovasculară Institutul Inimii.
Însă medicul nu este orice bugetar. Nu a luat şpagă niciodată şi nici nu o va face vreodată.
''Eu poate sunt o excepţie, nu e treaba asta, fiindcă nu-mi place să fiu cumpărat. Asta e o treabă personală, a mea, de educaţie. Dacă primeşti ceva de la un bolnav el are impresia că te cumpără şi bolnavul român sau bolnavul din zona asta din sud-est a Europei are impresia ca dacă îţi dă ceva te-a cumpărat şi ai mai multă grijă de el
'', spune medicul clujean.

Acum, mai are puţin şi va ieşi la pensie. După o viaţă dedicată chirurgiei medicul va părăsi meseria la fel de sărac ca atunci când a pus prima dată mâna pe bisturiu.

Sursa, aici.

3 comentarii:

Alina-Caminul meu spunea...

Ma intreb unde va locui dupa ce va iesi la pensie. Copiii din camine, dupa ce implinesc varsta de 18 ani, sunt dati afara si din momentul ala nu mai au unde sa locuiasca. Ma tem ca asa se va intampa si cu dr.Barsan. Dupa ce nu va mai fi angajatul spitalului, nu va mai fi lasat sa "locuiasca" acolo. Imi doresc sa gresesc. Sa-l ajute Dumnezeu!

Călătorul spunea...

Felicitări domnului profesor dr. şi să sperăm că este un model pentru " ucenicii" dumealui.
Alina, ai dreptate să-ţi pui o astfel de întrebare. Aşa mă gândesc şi eu. Domnul să-l ajute!

Dana spunea...

Am nadejde ca se va rezolva. Ucenicii dansului ar putea avea nevoie sa-i ceara sfatul si dupa pensionare, si din acest motiv sa solicite sa fie lasat sa locuiasca tot acolo.Nu cred ca poate cineva sa nu fie marcat de un asemenea model. Oricum, sa-l pomenim pe domnul doctor in rugaciunile noastre.