miercuri, 15 decembrie 2010

Sfantul Mucenic Elefterie



"În această lună, în ziua a cincisprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie.

Sfântul Mucenic Elefterie era din cetatea Romei. De mic a rămas orfan de tată şi a fost crescut numai de mama sa Antia, care fusese învăţată credinţa creştină de Sfântul Apostol Pavel. Copilul a fost dus de mama lui la episcopul Anichit şi a învăţat de la el Sfintele Scripturi. Anichit l-a rânduit în ceata clericilor; când a fost în vârstă de 15 ani l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar când a ajuns de 20 de ani a fost făcut episcop al Iliricului. Pentru că învăţa şi propovăduia pe Hristos a atras pe mulţi la credinţă; de aceea împăratul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus înaintea lui, sfântul a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. La porunca împăratului a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninătate. Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor, care avea ţepuşe ascuţite, de o parte şi de alta. La rugăciunea sfântului către Dumnezeu, Coremon, umplându-se de Duh Sfânt a intrat el întâi în cuptor şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. Din cuptor a ieşit nevătămat şi i s-a tăiat capul. A fost aruncat şi Sfântul Elefterie în cuptor; dar s-a stins focul şi a ieşit sănătos. Apoi a fost legat într-un car tras de cai sălbatici. Dezlegat de îngeri, sfântul a fost dus într-un munte înalt, unde trăia cu animalele sălbatice; aceste fiare se îmblânzeau când sfântul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. Împăratul a trimis ostaşi ca să-l prindă; dar sfântul i-a îndrumat la Hristos şi i-a botezat. Odată cu ei au mai crezut în Hristos şi alţii ca la cinci sute. Dus la împărat a fost ucis de doi ostaşi.

Mama lui, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia pe când îmbrăţişa şi săruta pe fiul ei mort.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Antia, mama Sfântului Elefterie, care pe când îmbrăţişa pe fiul ei mort, de sabie s-a săvârşit.
"

Viata Sfantului Elefterie m-a facut sa ma gandesc azi la sistemul de invatamant din Romania. Sfantul Elefterie este un model de urmat pentru tineri, e genul de model care ar putea fi urmat mai intai de tinerii dascali. Si dascal poti fi cu adevarat doar daca transmiti ceva, cuiva, prin felul in care iti traiesti viata.



Pe Sfantul Mucenic Elefterie l-am descoperit la Biserica ce ii poarta numele, situata langa statia de metrou Eroilor. Acolo sunt adapostite moastele mucenicului, si tot acolo, pe bolta este pictata Maica Domnului cu Pruncul imbracat in uniforma de detinut. Bolta a fost pictata de parintele Arsenie Boca.

Site-ul Bisericii Sf Elefterie http://www.sfelefterie.go.ro

Acatistul Sfantului Mucenic Elefterie

3 comentarii:

Liliana spunea...

Minunata biserica! Am fost acum cativa ani la o cununie aici!
Multumim pentru informatii!

Dana spunea...

Cu mare drag, Liliana! Am fost la o vecernie acolo si sufletul meu s-a bucurat.

alina spunea...

superb,biserica este cu multi ingerii