luni, 11 aprilie 2011

Si daca vreau si daca nu vreau, Doamne mantuieste-ma!


Am primit la un moment dat acest citat prin email, fara mentionarea autorului. Mare mi-a fost bucuria sa regasesc citatul in cartea parintelui Simeon Kraiopoulos, "Adame, unde esti!", afland astfel dintr-o nota de subsol ca autorul inteleptelor vorbe este Sfantul Petru Damaschinul, iar lucrarea din care sunt extrase, "Despre cum sa castige omul adevarata credinta", este cuprinsa in Filocalia Sfintilor Pustiei. Iata in ce context a folosit citatul parintele Simeon:

"Pacatul inseamna egoism, iubire de sine, razvratire impotriva lui Dumnezeu, autonomie, adica faptul ca omul nu vrea sa asculte de Dumnezeu... De vreme ce in acest moment traim, n-am plecat din aceasta lume, Hristos si vrea, si poate sa ne faca sfinti, sa ne aseze pe acesta cale. Doar omul este cel care-L impiedica, cel care reactioneaza, cel care in final nu doreste acest lucru.

Va rog, sa ne zdrobim inimile, sa ne smerim cugetele, sa ne pocaim cu adevarat si sa spunem:"Si daca vreau, si daca nu vreau, Doamne mantuieste-ma!" Sa spunem noi, inlauntrul nostru, precum Apostolul Petru, care s-a lepadat de Hristos iar dupa aceea a plans cu amar: Tu, Doamne, toate le stii, Tu stii ca vreau sa ma pocaiesc, vreau cu adevarat sa Te iubesc, sa fiu al Tau!" Acest lucru putem sa-l spunem, iar daca n-o facem, inseamna ca nu-L dorim. Sa spunem sincer si cinstit:"Doamne, vreau sa ma mantuiesc! Tu, Doamne, toate le stii, vrei sa ma mantuiesti, poti sa ma mantuiesti si sa ma sfintesti!" Sa avem aceasta stare inaintea lui Dumnezeu, pentru ca harul Lui sa vina inlauntrul nostru, sa ne viziteze, SA NE SCHIMBE. Domnul sa ne viziteze ca un Dumnezeu Care iarta, Care curateste, Care ramane in noi si ne iubeste, Care ne face sa simtim intru bucuria cea cereasca.
"

Arhim. Simeon Kraiopoulos - Adame, unde esti? Despre pocainta, din omilia Oare Hristos ne va lasa in starea in care suntem?

6 comentarii:

Liliana spunea...

Si eu auzisem acest citat minunat nu stiam al cui este. Acum am aflat. Multumesc:)

Dana spunea...

Cu mult drag, Liliana!

Umbra spunea...

Da, e "geniala" rugaciunea!!!
Am inceput sa citesc si eu cartile Parintelui...

darul din inima noastra spunea...

Si eu iti multumesc si te rog sa postezi si alte citate in care apare o inima.

Timo Drag spunea...

Şi Dragoş vă mulțumeşte pt acest articol frumos...

Dana spunea...

Si eu va multumesc pentru vizita si pentru ca mi-ati reamintit de acest pasaj al cartii "Adame, unde esti?" In mintea mea ramasese doar titlul postarii, dar importante sunt si rugaciunile recomandate de Parintele Simeon.