sâmbătă, 25 iunie 2011

Schimb de carte ortodoxa la Constanta si Bucuresti



Ideea de “Schimb de Carte Ortodoxă” îi aparţine colegului nostru, Laurenţiu Dumitru, care a lansat acest proiect în anul 2008. Ediţiile care au avut loc în mai multe oraşe ale ţarii s-au bucurat de succes în rândul participanţilor. În ultimul an însă n-am mai avut ocazia să ne întâlnim în această formulă, dar odată cu înfiinţarea Asociaţiei Orthograffiti, ne-am hotărât, cu acordul iniţiatorului şi bucurându-ne de sprijinul vechilor organizatori locali şi a mai noilor colaboratori, să reluăm acest proiect.

Proiectul presupune organizarea unor întâlniri între cititorii de carte ortodoxă, în prezenţa unui moderator şi într-o ambianţă plăcută, caldă, apropiată, întâlniri în cadrul cărora, să putem schimba liber impresii şi păreri despre cărţile pe care le-am citit în ultimul timp sau care ne-au plăcut în mod deosebit. Fiecare participant este invitat să aducă cu el cartea despre care doreşte să împărtăşească impresii şi celorlalţi, iar la sfârşitul întâlnirii, cei ce doresc îşi pot împrumuta reciproc cărţile, pentru a avea astfel ocazia să citim cu toţii cuvinte folositoare. Dorinţa noastră este ca tinerii participanţi să se cunoască, să se împrietenească, să schimbe idei şi gânduri de folos într-un mediu prietenos şi să-şi împrumute cărţi, să facă schimb de contacte şi să păstreze legătura, facilitând astfel poate chiar crearea unui grup de prieteni cu valori si repere morale ortodoxe.

Principalele argumente în privinţa necesităţii şi utilităţii unei astfel de acţiuni sunt legate de faptul că puţini sunt cei care îşi pot permite să-şi cumpere toate cărţile care apar în librăriile ortodoxe, iar prezentarea unor titluri de carte în cadrul întâlnirii, împărtăşirea bucuriei lecturii cu ceilalţi, discuţiile libere, schimbul de carte, nu pot fi decât benefice şi întăritoare pe cale.

Tinerii noştri ortodocşi nu se prea cunosc între ei. În lumea noastră aflată în derivă socotim că ortodocşii ar trebui să strângă rândurile, pentru a se întări unii pe alţii, întru dragostea lui Hristos. Mai ales cei aflaţi la început de drum pe “calea Bisericii”, fiind înconjuraţi de prieteni “lumeşti”, se simt deseori atraşi înapoi, spre vechile obiceiuri. Demersul acesta îi poate ajuta să cunoască tineri ca şi ei, iubitori de Dumnezeu, să împărtăşească din propriile trăiri, să lege prietenii.

Cine poate organiza “Schimbul de Carte Ortodoxă” în oraşul lui?

Orice tânăr energic, trăitor în Biserică, iubitor de Ortodoxie şi de carte ortodoxă care crede din tot sufletul în folosul unui astfel de proiect. Este necesar ca organizatorul să găsească un preot sau un teolog, bun moderator, bun vorbitor, plăcut de tineri, care să modereze întâlnirea şi discuţiile în condiţii optime şi de asemenea, o locaţie unde evenimentul se poate desfăşura (nu este nevoie de un spaţiu foarte mare sau cu multe pretenţii, ci de un loc plăcut şi accesibil).

Cine poate veni la “Schimbul de Carte Ortodoxă”?

Toţi cei interesaţi de cartea ortodoxă, dornici de a schimba impresii şi a împrumuta cărţi. Organizatorul poate invita preoţi, profesori de religie, editori, autori de carte sau alte persoane care pot adresa un cuvânt de folos şi îmbogăţii întâlnirea, atunci când, desigur, se iveşte ocazia şi au această posibilitate.

Asociaţia Orthograffiti va coordona aceste Schimburi de carte şi va ţine legătura permanent cu organizatorii.

8 comentarii:

If music be the food of love, play on... spunea...

Ma bucur nespus de mult sa aflu despre aceasta minunata idee! Pe 9 iulie voi fi acolo! Am o biblioteca intreaga cu carti ortodoxe, pe care le-am citit de-a lungul vietii mele, ma voi gandi ce carte sa aleg pentru aceasta prima intalnire!
Va multumesc!

Dana spunea...

Unde anume? In Bucuresti sau in Constanta? Ne vedem?

If music be the food of love, play on... spunea...

Ahhh, nu! la Bucuresti...dar, poate la urmatoarea voi veni special la Constanta! Ca sa va cunosc!
Va multumesc!

Unknown spunea...

@Dana
Evenimentul se organizeaza in mai multe orase ale tarii: Bucuresti, Constanta, Baia Mare, Targu Jiu.
Pentru locatii si adrese intrati pe http://asociatiaorthograffiti.wordpress.com

Va asteptam!

Dana spunea...

Stefania, asa este, ai dreptate. Multumesc pentru completare.Recunosc ca nu este justificat in lumea internetului, dar am tendinta de a promova numai actiunile din apropiere, geografic vorbind. Este o idee grozava faptul ca au organizat intalnirea peste tot in aceeasi zi. Pana acum au fost evenimente oarecum disparate.

Unknown spunea...

Multumesc mult pentru promovare.

corina spunea...

Un proect deosebit!Si vroiam sa complectez acolo cu tinerii ortodocsi ca nu se cunosc indeaproape asa si este. In timpul Sfintei Liturghii suntem impreuna dar dupa aceea fiecare cu cararea lui.....
Oare ce este asa de greu sa ne unim mai mult?
Noapte buna draga Dana!

Dana spunea...

Stefania, multumesc mult!

Corina, ai mare dreptate. La schimb de carte ortodoxa se vor intalni tineri de toate varstele! Se mai intalnesc si pe la conferinte, si la scoala de duminica, dar in mica masura si putin timp ne unim cu adevarat. De ce este greu? Cred ca sunt multe de spus...Te imbratisez cu drag de la mare distanta.