marți, 6 decembrie 2011

Umila marturie despre ierarhul nostru

Este oare greu sa nu te tulburi cand auzi rautati despre oameni? Este cu siguranta posibil, mai ales cand ai certitudinea ca ceea ce auzi este numai si numai minciuna. Din pacate minciunile suna interesant pentru multe urechi. Nu scriu aceste randuri ca sa apar pe cineva, pentru ca nu are nevoie IPS Teodosie sa il apar eu. Asa cum nu are nevoie credinta noastra apostolica sa o aparam. De fapt ea, credinta, ne apara pe noi.

Nu sunt in general impresionata de functii si de persoane cu rang inalt. Nu urmaresc viata acestora, nu sunt interesata de aspectele publice ale vietii lor. Dar ma simt datoare acum sa marturisesc ca imi este drag ierarhul nostru. Din multe motive, desi bine este ca iubirea sa isi fie ea siesi suficienta si sa nu aiba nevoie de motive. Dar nu sunt eu la acel nivel... asa ca voi mentiona cateva motive. Unul si cel mai temeinic este legatura ierarhului nostru cu parintele Arsenie Papacioc. Singura conferinta a parintelui Arsenie a fost organizata in Constanta de catre IPS Teodosie. A fost un moment extraordinar, un dar pentru toti constantenii care erau de fata, precum si pentru cei care au ascultat conferinta ulterior .
La acea conferinta parintele Arsenie a spus ca un asa ierarh (precum Teodosie) asteapta Tomisul de 2000 de ani. Si cu siguranta ca stia parintele Arsenie ce spune.

Cu vreo trei ani in urma l-am vazut prima oara pe IPS Teodosie slujind. Era de Sfantul Pantelimon. Intreaga zona dintre catedrala si mare era plina de oameni, iar predica a fost lunga, explicita, miscatoare de inimi impietrite. Mesajul razbatea de dincolo de timp, era actual, totul era acum si aici. Si dupa predica, desi nu era zi de post, era parca joi, IPS a citit Molitfele Sfantului Vasile. Oamenii au ingenunchiat care pe unde erau, pe trotuare, pe strada... parca nu puteai sa pleci. Vibratia delicata dar puternica a rugaciunii te tinea pe loc. Mai apoi am aflat ca ii sta in obicei IPS sa citeasca Molitfele Sfantului Vasile la fiecare mare sarbatoare si sa oficieze slujbe de noapte atunci cand sunt aduse spre inchinare moastele unor sfinti. O asemenea persoana este clar ca se lupta cu fortele raului cu toate puterile sale.

Tot IPS Teodosie a fost cel care a adus in Constanta, spre inchinare, repetat, Braul Maicii Domnului. Cu mare bucurie am povestit momentul aici. Nu ii pot multumi indeajuns pentru asta.

Detalii despre relatia speciala dintre parintele Arsenie Papacioc si IPS Teodosie am aflat la inmormantarea dragului parinte. Atunci IPS a povestit, cu multa dragoste si sinceritate, despre incurajarile si sfaturile primite de la parintele Arsenie, al carui fiu duhovnicesc a fost. Predica merita sa fie ascultata, aici.

Am simtit nevoia sa scriu aceste cateva randuri in ziua Sfantului Nicolae, care iubea dreptatea.
Despre acuzatiile care i s-au adus IPS Teodosie a vorbit senin, cu intelegere si cu mila la adresa acuzatorului, la TV Neptun.

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.



Un comentariu:

Dana spunea...

Pentru anonimul care a comentat la aceasta postare si a carui comentariu nu va fi publicat:

Daca te rogi fara mandrie si cu umilinta, cu siguranta ca El iti va deschide ochii si vei vedea ca sfintele moaste sunt devenite asfel prin harul Duhului Sfant. Noi cinstim sfintele moaste dar nu ne rugam la ele, ci ne rugam Domnului, care este Treime Sfanta si persoana. Iar atunci cand apelam la ajutorul sfintilor, tot Domnului ne rugam, prin ei.